Καλαμάτα, 24 Μαΐου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ :
«ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
Οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις για τους νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγρο-διατροφικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε τη Δευτέρα 21 Μαΐου στην Καλαμάτα, το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, καταξιωμένοι επιστήμονες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες μεταλαμπάδευσαν συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία σε ζητήματα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν οι απαιτήσεις και τα κρίσιμα σημεία για τη δημιουργία μίας επιτυχημένης αγροδιατροφικής επιχείρησης. Στο πλαίσιο της ημερίδας, δόθηκαν (40) βεβαιώσεις παρακολούθησης του τέταρτου κύκλου βιωματικών σεμιναρίων ενηλίκων του ΚΑΕΜ.
Το πρόγραμμα των ομιλιών είχε ως εξής :
Την ημερίδα άνοιξε η παρουσίαση του κ. Παναγιώτης Μπορέτος, Εμπορικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της IRI Hellas, ο οποίος αναφέρθηκε στη διερεύνηση της συμπεριφοράς και της ικανοποίησης των καταναλωτών στα καταστήματα. Από τα αποτελέσματα ερευνών που παρουσίασε, διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο συνειδητοποιημένοι από ότι παλαιότερα. Επίσης με βάση τα αποτελέσματα, επισήμανε την έντονη προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Τέλος, έδωσε στοιχεία που αποδεικνύουν την αξία των σύγχρονων αναλυτικών εργαλείων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προωθητικών ενεργειών, με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Στη συνέχεια ο Δρ Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε τους λόγους της παγκοσμίως αυξανόμενης ζήτησης των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών. Ανέλυσε τις χρήσεις τους στην φαρμακευτική βιομηχανία, την αρωματοποιία, την βιομηχανία καλλυντικών, την βιομηχανία τροφίμων και ποτών και σε νέα προϊόντα όπως αγροχημικά (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα). Έδωσε επίσης οικονομικά στοιχεία από το παγκόσμιο εμπόριο και τις πωλήσεις των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών. Η παρουσίαση περιλάμβανε αναλύσεις μιας συλλογής φυτικών ειδών από την Ελληνική βιοποικιλότητα με έμφαση στα υγειοπροστατευτικά συστατικά τους.
Η κα. Ευαγγελία Κουτσοβούλου, Επιχειρηματίας και Ιδρύτρια της εξαγωγικής εταιρείας αρωματικών φυτών Daphnis and Chloe, μίλησε για το εγχείρημά της στην εξαγωγή ελληνικών βοτάνων. Η ιδέα για τη Daphnis and Chloe ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου όταν ανακάλυψε ότι πολλά αρωματικά φυτά της Ελλάδας έχουν μεγάλη ποιοτική αξία, συγκριτικά με τα αντίστοιχα της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν εταιρείες που να ασχολούνται σοβαρά με τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες που συναντάμε στη χώρα μας. Τα αρωματικά φυτά της εταιρείας Daphnis and Chloe, εκτός από την ηλεκτρονική διάθεση, έχουν βρει τη θέση τους στο ράφι εκλεκτών ντελικατέσεν στο Μιλάνο, το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη.
Ακολούθησε ο κ. Νεκτάριος Ζεϊμπέκης, Σύμβουλος, Εμπορικής Ανάπτυξης, όπου παρουσίασε μια νέα φιλοσοφία πωλήσεων. Πιο συγκριμένα παρουσιάστηκε διαφορετική και «φρέσκια» οπτική, χρήσιμη σε άτομα που ασχολούνται στον τομέα των πωλήσεων, ανεξάρτητα από την εμπειρία ή τη θέση τους. Αναφέρθηκε στις τεχνικές του έξυπνου πωλητή και τις ανάγκες σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης και καλά δομημένης μεθοδολογίας πωλήσεων, επιστημονικά τεκμηριωμένης, στατιστικά επιβεβαιωμένης και πρακτικά αποτελεσματικής.
Ο κ. Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, συνιδρυτής του «Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας», παρουσίασε τα αποτελέσματα του project «Πολυστάρι» από το Τμήμα του Σεμιναρίου «Αγροτουρισμού». Το Πολυστάρι είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός της Καστάνιας, του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Πεταλιδίου . Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων και η περιοχή κατοικήθηκε πριν από το 1700, σύμφωνα με έναν ενετικό πίνακα απογραφής. Στη μελέτη η οποία αφορά στην ανάπλαση εγκαταλελειμμένου χωριού σε αγροτουριστικό προορισμό με προτάσεις σχεδίου ήπιας ανάπτυξης, συμμετείχαν και οι καταρτιζόμενοι του σεμιναρίου ‘’Αγροτουρισμός’’.
Κλείνοντας ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, διευθυντής του γραφείου στρατηγικών έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε την πορεία του Κέντρου από την έναρξη του μέχρι σήμερα καθώς και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο σε νεοφυείς επιχειρήσεις.