Ερμηνεία βροχόπτωσης στην περιοχή της Μεσσηνίας

Λαμβάνουμε υπόψη δεδομένα βροχόπτωσης από αισθητήρες του δικτύου ευφυούς γεωργίας του ΚΑΕΜ, σε Κάτω Αμπελόκηπους και Γαργαλιάνους Μεσσηνίας

Του Θάνου Κάργα
MSc, γεωπόνος ΑΠΘ
Innovation and Impact HUB της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής

Στις 11.05.2024 με τις μετρήσεις του αισθητήρα βροχόμετρου που έχει εγκατασταθεί απο το ΚΑΕΜ στους Κάτω Αμπελόκηπους της Μεσσηνίας, το ύψος βροχής που σημειώθηκε ήταν 18.8 τόνοι νερού το στρέμμα σε διάστημα 3.5 ωρών.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η ποσότητα βροχής, μπορούμε να την σκεφτούμε με βάση τις καθημερινές συνθήκες:

  • Ελαφριά βροχή: Συνήθως αποδίδει λιγότερο από 2.5 χιλιοστά την ώρα.
  • Μέτρια βροχή: Αποδίδει περίπου 2.5 έως 7.6 χιλιοστά την ώρα.
  • Δυνατή βροχή: Αποδίδει περίπου 7.6 έως 50 χιλιοστά την ώρα.
  • Πολύ δυνατή βροχή: Αποδίδει πάνω από 50 χιλιοστά την ώρα.

Βάσει των παραπάνω:

  • 18.8 χιλιοστά βροχής σε μια ημέρα ή σε μερικές ώρες θεωρείται μέτρια έως δυνατή βροχόπτωση.

Σημασία για τη Γεωργία

Στη γεωργία, αυτή η ποσότητα βροχής μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες:

  1. Άρδευση: 18.8 χιλιοστά βροχής μπορεί να μειώσουν την ανάγκη για άρδευση, καθώς παρέχουν σημαντική ποσότητα νερού στις καλλιέργειες.
  2. Διάβρωση Εδάφους: Σε περιοχές με ανεπαρκή κάλυψη εδάφους, αυτή η ποσότητα βροχής μπορεί να προκαλέσει διάβρωση.
  3. Ασθένειες Φυτών: Υψηλά επίπεδα υγρασίας από τη βροχή μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Παράδειγμα Χρήσης Δεδομένων Βροχόπτωσης

Αν ένας αισθητήρας σε έναν αγρό μετρήσει 18.8 χιλιοστά βροχής:

Η βροχόπτωση των 18.8 χιλιοστών παρέχει επαρκή υγρασία για τις επόμενες 48 ώρες. Δεν απαιτείται άρδευση.

Η υψηλή βροχόπτωση των 18.8 χιλιοστών αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός.

Παρακολουθώντας ταυτόχρονα τα επίπεδα υγρασίας από τους αισθητήρες εδάφους που έχουν εγκατασταθεί στους ωφελούμενους παραγωγούς του ΚΑΕΜ παρατηρήσαμε τη μεταβολή της εδαφικής υγρασίας πρίν και μετά τη βροχή.

Η ερμηνεία των διαγραμμάτων στα συγκεκριμένα εδάφη τα οποία είναι αμμωπηλώδη η βροχή ανέβασε τα επίπεδα της υγρασίας σε βάθος 15 εκατοστά στο επίπεδο της υδατοικανότητας.

Συμπέρασμα

Στο πολύ κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης της ελιάς, η βροχή ήταν πολύ ευεργητική για τα ελαιόδεντρα της περιοχής, αφού η υγρασία στο έδαφος έφτασε ουσιαστικά στο όριο λήξης μιας άρδευσης. Σε αυτό συνέβαλλε το γεγονός ότι τα κυβικά αυτά της βροχής έπεσαν μέσα σε χρονικό διάστημα 3,5 περίπου ωρών, σε αντίθεση με την βροχή ύψους 18  χιλιοστών στους Γαργαλιάνους που λόγω του χαμηλού ρυθμού της (διάρκειας 20 ωρών)  δεν ανέβηκε το ποσοστό υγρασίας στο έδαφος σε βάθος μεγαλύτερο των 10 εκατοστών. Σε εδάφη  που είναι πολύ ελαφριά, η υγρασία του εδάφους ανεβαίνει αλλά και υποχωρεί σχετικά εύκολα, οπότε οι αρδεύσεις πρέπει να είναι συχνότερες με μικρότερη ποσότητα νερού. Η χρήση όμως αισθητήρων εδάφους βοηθά τον παραγωγό να γνωρίζει την υγρασία στο έδαφος του και να παρεμβαίνει όποτε και όσο χρειάζεται.