Βουνάρια Μεσσηνίας: Πρόγνωση καιρού και συμβουλές για ελαιοκαλλιεργητές

Περίοδος 25 – 30 Ιουνίου 2024

Αγαπητοί παραγωγοί,

Για την περίοδο από τις 25 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2024, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή Βουνάρια Μεσσηνίας αναμένονται ήπιες με μηδενική πιθανότητα βροχόπτωσης και μηδενική νεφοκάλυψη. Η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας θα κυμαίνεται από 39.3% έως 66% και οι άνεμοι θα είναι  Δυτικοί, Βόρειοι και κυρίως Βορειοδυτικοί αρκετά ασθενείς, εκτός από την Παρασκευή 28/6,  όπου η ταχύτητα του ανέμου θα είναι μεγαλύτερη  με 35 χλμ/ώρα.

Σχετικά με την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας:

Την Τρίτη 25/6 η μέγιστη θα είναι 34C και η ελάχιστη 23ᵒC, η μέση 27ᵒC

Την Τετάρτη 26/6, η μέγιστη 36ᵒC  και η ελάχιστη 23C, η μέση 27ᵒC

Την Πέμπτη 27/6, η μέγιστη 34C και η ελάχιστη 23C και η μέση 27ᵒC

Την Παρασκευή 28/6, η μέγιστη 34ᵒC, η ελάχιστη 22ᵒC και η μέση 27ᵒC

Το Σάββατο 29/6 η μέγιστη 35ᵒC, η ελάχιστη 23ᵒC και η μέση 28ᵒC

Την Κυριακή 30/6 η μέγιστη 36ᵒC, η ελάχιστη 23ᵒC και η μέση 28ᵒC

Συστάσεις για τους Καλλιεργητές:

  1. Άρδευση: Αυτήν την εποχή που βρισκόμαστε στην φάση σκλήρυνσης του πυρήνα της ελιάς, οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν δυνατότητα άρδευσης, να κάνουν έλεγχο του αρδευτικού τους συστήματος. Καλό θα ήταν να γίνει ο σχεδιασμός της άρδευσης  με βάση τα κλιματικά στοιχεία, τη σύσταση και την υγρασία του εδάφους,  την ποιότητα και διαθεσιμότητα του νερού, το σύστημα άρδευσης, την εδαφοκάλυψη, την πρόγνωση του καιρού, σε συνεργασία με τον γεωπόνο τους. Επίσης, ψεκασμός  με σκόνες πετρωμάτων αυτήν την εποχή, όπως η καολίνη,  το ομοιογενές φιλμ των οποίων μειώνει την θερμοκρασία του φυλλώματος του δέντρου, αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου και ρυθμίζει την υπερβολική διαπνοή και με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τα ελαιόδεντρα από το αβιοτικό στρες.
  2. Δραστηριότητα Δάκου: Με δεδομένο ότι η ιδανική θερμοκρασία ωοτοκίας για τον Δάκο είναι από 20-28C, ενώ σε θερμοκρασίες από 33ᵒC και πάνω  σταματά η ωοτοκία, συμπεραίνουμε ότι οι συνθήκες στα Βουνάρια είναι ευνοικές για την αναστολή της δραστηριότητας του εντόμου. Ωστόσο οι παραγωγοι θα πρέπει να κάνουν τακτική επιθεώρηση των δέντρων και των φερομονικών παγίδων που έχουν τοποθετηθεί στα ελαιοτεμάχια τους, για την παρακολούθηση του πληθυσμού του.