Αμπελόκηποι Μεσσηνίας: Πρόγνωση καιρού και συμβουλές για ελαιοκαλλιεργητές

Περίοδος 25 – 29 Ιουνίου 2024

Αγαπητοί παραγωγοί,

Για την περίοδο από τις 25 Ιουνίου έως τις 29 Ιουνίου 2024, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή Αμπελοκήπων Μεσσηνίας αναμένονται ήπιες με μηδενική πιθανότητα βροχόπτωσης και σχεδόν μηδενική νεφοκάλυψη ενώ η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας θα κυμαίνεται από 43% έως 93%. Συγκεκριμένα, εκτός από  Τετάρτη που η υγρασία ατμόσφαιρας θα βρίσκεται κάτω από το 60%, την Πέμπτη και την Παρασκευή  θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα από 73-92,5% και το Σάββατο στο 65%. Οι ημέρες με υψηλότερη υγρασία, όπως οι 27 και 28 Ιουνίου, απαιτούν προσοχή στη διαχείριση εχθρών και ασθενειών. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βόρειας-ΒΔ κατεύθυνσης εκτός από την Τρίτη 25/6 που είναι Ν-ΝΔ. Η έντασή τους είναι χαμηλή εκτός από την Παρασκευή που θα είναι μεγαλύτερη και θα πλησιάζει τα 26 χλμ/ώρα.

 Σχετικά με την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας:

Την Τρίτη 25/6 η μέγιστη θα είναι 28ᵒC και η ελάχιστη 24ᵒC

Την Τετάρτη 26/6, η μέγιστη 31ᵒC  και η ελάχιστη 24ᵒC

Την Πέμπτη 27/6, η μέγιστη 30ᵒC και η ελάχιστη 22ᵒC

Την Παρασκευή 28/6, η μέγιστη 29ᵒC, η ελάχιστη 22ᵒC

Το Σάββατο 29/6 η μέγιστη 29ᵒC, η ελάχιστη 23ᵒC

Συστάσεις για τους Καλλιεργητές:

  1. Άρδευση: Αυτήν την εποχή  βρισκόμαστε στην φάση σκλήρυνσης του πυρήνα της ελιάς και οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής δεν έχουν γενικά δυνατότητα άρδευσης των ελαιοτεμαχίων τους. Για τον λόγο αυτό αλλά και για την πιθανότητα αύξησης δραστηριότητας του Δάκου λόγω των καιρικών συνθηκών, ψεκασμός  με σκόνες πετρωμάτων  όπως η καολίνη,  προστατεύει τα ελαιόδεντρα από το αβιοτικό στρες. Για εκείνους που έχουν δυνατότητα άρδευσης, να κάνουν έλεγχο του αρδευτικού τους συστήματος και να σχεδιάσουν την άρδευση  σε συνεργασία με τον γεωπόνο τους.
  2. Προστασία από Ασθένειες: Η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Συστήνεται η εφαρμογή κατάλληλων μυκητοκτόνων μετά από επιτόπιο έλεγχο των ελαιοδέντρων.
  3. Δραστηριότητα Δάκου : Οι συνθήκες καιρού που επικρατούν κατά την εξεταζόμενη περίοδο (θερμοκρασίες κάτω των 33°C και υγρασία άνω του 60% για αρκετές ημέρες) είναι ευνοϊκές για την αυξημένη δραστηριότητα του δάκου. Αυτό σημαίνει ότι οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι

              ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν πρακτικές όπως η παρακολούθηση των τοποθετημένων φερομονικών παγίδων και η εφαρμογή ψεκασμών δολωματικών ή καλύψεως με κατάλληλα σκευάσματα, αναλόγως της εκτίμησης κινδύνου με βάση τους πληθυσμούς του εντόμου.